Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w pielęgnacji i w kuchni

Kasia  |  18. 11. 2015  |  Dodaj komentarz

coconut oil

W ostatním czasie coraz większą uwagę poświęca się olejowi kokosowemu oraz jego wykorzystaniu. Jest to wysokiej jakości uniwersalny tłuszcz, który stosuje się w kosmetikách oraz w kuchni, ale nie można zapominać również o jego właściwościach antybakteryjnych. Olej ma postać plynną dopiero w temperaturze powyżej 25 °C, w niższej temperaturze tężeje. Obecnie produkowanych jest wiele rodzajów olejów kokosowych, które niekoniecznie muszą mieć kokosowy zapach. Odpowiednio wyprodukowany olej jest przydatny do użycia nawet kilka lat.

Olej kokosowy dla skóry i włosów

Olej kokosowy ma przyjemny aromat i nie pozostawia tłustej warstwy, jak to bywa w przypadku innych, nasyconych tłuszczów. Dzięki wielu pozytywnym właściwościom stosowany jest w kremach, maseczkach do twarzy, balsamów, kosmetikách do makijażu, mydłach i kosmetikách do włosów. Produkty kosmetyczne mogą wykorzystywać naturalny aromat oleju kokosowego. Natomiast olej rafinowany bez aromatu może być bazą wielu produktów.

Olej ten wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające skórę, w ktorą szybko sie wchlania. Jeśli chodzi o włosy, olej zapobiega ich wysuszeniu oraz rozdwajaniu końcówek, a ponadto nadaje im blask. Olej kokosowy BIO stosuje się w kremach do twarzy na dzień oraz w kosmetykach do włosow. Możesz wykorzystać olej jako maskę do włosow, poozstawiając ją na kilka godzin czy nawet na całą noc. Możesz również dodać olejek do swojej ulubionej maseczki do wlosow albo nałożyć go bezpośrednio na końcówki po myciu włosów. Nie przesadzaj jednak z ilością oleju, by włosy nie wyglądały na przetłuszczone.

Olej pomaga również na łamliwe i wysuszone paznokcie czy na skórki, a ponadto zmiękcza twardą skórę. Stsowany jest on również do masaży tajskich i hawajskich.

Caly szereg produktów kosmetycznych jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego olej kokosowy może służyć również jako preparat do demakijażu.

Olej kokosowy do opalania

Olej kokosowy stosowany jest przede wszystkim w kosmetykach po opalaniu. Jego zastosowanie w kremach do opalania jest sporne, a zastosowanie go w samodzielnie wykonanych kremach może być niebezpieczne, ponieważ nie ma możliwości sprawdzenia jego filtra ochronnego.

coconut oil wom

Właściwości lecznicze oleju kokosowego

Działanie lecznicze oleju kokosowego jest już niemalże legendarne, a wszystko za sprawą jego właściwości antybakteryjnych i antygrzybicznych. Pomaga w leczeniu trądziku, opryszczki, stanów zapalnych, biegunki, grzybicy, pleśniawek i działa pośrednio jako dezodorant maskujacy nieprzyjemny zapach. Olej kokosowy wykazuje pozytywny wpływ na zęby, ponieważ niszczy szkodliwe bakterie, redukuje tworzenie się płytki i kamienia nazębnego oraz zapobiega tworzeniu się aft.

Mniej więcej połowę skladu tego oleju tworzy kwas laurynowy, który występuje na przykład w mleku matki, a organizm potrafi go odpowiednio spożytkować. Niemałą zaletą jest również to, że dobře bakterie znajdujące się w ludzkim ciele są odporne na właściwości abtybakteryjne kwasu laurynowego.

Olej kokosowy jako Superfood

Mimo, że niektórzy naukowcy jeszcze dzisiaj straszą nas szkodliwością nasyconych kwasów tłuszczowych, najnowsze badania udowadniają, że nie w każdym przypadku jest to prawda. Olej kokosowy składa się między innymi z nasyconych kwasów tłuszczowych o średnej długości łańcuchu, które nie wykazują szkodliwego działania tłuszczów zwierzęcych. Ponadto bez tego rodzaju tłuszczów ciało nie może poprawnie funkcjonować, ponieważ poza odżywieniem odpowiedzialne są one za transport niektórych witamin i enzymów. Dobre tłuszcze są tługo trawione, dlatego w przeciwieństwie do cukrów nie powodują nagłego wyrzutu glukozy do krwi, więc w rzeczywistości zapobiegają otyłości. Olej kokosowy uważany jest przez wielu specjalistów w dziedzinie odżywiania za jeden z najlepszych tłuszczów do stosowania w potrawach na ciepło i zimno. Nie przypala się i pozostaje stabilny nawet w temperaturze 200°C, dlatego nadaje się również do smażenia.

BIO, raw czy z pierwszego tłoczenia?

Palmy kokosowe uprawiane są na plantacjach, a sprawdzenie, czy uprawy spełniają standardy jakości BIO jest praktycznie niemożliwe, jednak palmy nie wymagają żadnych specjalnych nawozów czy oprysków. Oznaczenie BIO odnosi się wyłącznie do upraw i nie mówi nic na temat jakości i sposobów produkcji oleju.

Olej kokosowy uzyskiwany jest z miąższu orzechów, a różne oznaczenia olejów odnoszą się do sposobu jego tłoczenia. Do produkcji jednego litra dobrej jakości oleju kokosowego potrzeba aż 20 kg orzechów palmy kokosowej.

Olej tłoczony na zimno ze świeżego miąższu określa się jako olej z pierwszego tłoczenia czy też raw (surowy). Zachowuje on zapach i smak kokosu. Olej z pierwszego tłoczenia stosowany jest w kuchni, ale także w wysokiej jakości kosmetykach.

Do innych celów stosuje się olej tłoczony na zimno pozbawiony aromatu. Ostatnim typem jest olej rafinowany, który nadaje się do smażenia i produkcji mydeł. Zdradliwy może być termin “produkowany na zimno“, ltóry nie jest jednoznaczny z tłoczeniem na zimno, lecz z produkcją wykorzystującą suszony lub prażony miąższ. Wiele tanich olejów produkowanych jest właśnie w ten sposób, a jeśli nie są odpowiednio oczyszczone z innych substancji, mogą żółknąć i nie nadawać się do niektórych celów.

Cena oleju kokosowego

Ze względu na dość kosztowną produkcję, olej kokosowy jest wyraźnie droższy w porównaniu na przykład do oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Rosnąca cena związana jest również z coraz większą popularnością. Oleje BIO i z pierwszego tłoczenia są więc znacznie droższe niż zwykłe oleje rafinowane. Cena nie jest jedynym czynnikiem związanym z jakością, jednak z pewnością nie spotkacie się z olejem niskiej jakości w przypadku renomowanych producentów. W kosmetikách stosowane są wyłącznie starannie tłoczone i oddzielane oleje z długą żywotnością.

Do gotowania, nawilżania skóry czy do masażu można stosować tańszy olej kokosowy BIO lub czysty olej kokosowy bez aromatu. Bardziej wymagający klienci powinni postawić na olej kokosowy RAW, który stosowany jest w kuchni.

Komentarze

0 komentarzy

Skomentuj artykuł
Imię: Twój e-mail (nie będzie wyświetlony):
Komentarz:
Imię: Twój e-mail (nie będzie wyświetlony):
Komentarz:

Podobne artykuły

Cztery proste wskazówki, jak zrobić makijaż na Halloween

 Cztery proste wskazówki, jak zrobić makijaż na Halloween

Chcesz uczcić Halloween ekstrawaganckim make-upem, ale nie wiesz, jak go zrobić? Mamy dla Ciebie rady, które pomogą Ci uzyskać świetny efekt idealny ...

Cały artykuł

BACK TO COOL: Najlepsze produkty do nocnej regeneracji włosów

BACK TO COOL: Najlepsze produkty do nocnej regeneracji włosów

Jesień to najlepsza pora, aby się zrelaksować i zadbać o swój wygląd zewnętrzny. Nie zapominaj przy tym o fryzurze! Gorące letnie słońce i chlorowana ...

Cały artykuł